Strona głównaO nasNasi specjaliściNasza ofertaWarsztaty i szkoleniaKontaktPobieranie pliku
Akupunktura
Akupresura
Apiterapia
Aromaterapia
Arteterapia
Astrologia
Biomasaże
Bioterapia
Dieta 5 przemian
Doradztwo życiowe
Egzorcyzmy
Jasnowidzenie
Kręgarstwo
Litoterapia
Magnetoterapia
Masaż aku-limfatyczny
Masaż chiński
Masaż dźwiękiem
Masaż indyjski
Masaż japoński
Masaż klasyczny
Masaż polinezyjski
Masaż tybetański
Medytacje
Numerologia
Psychoterapia
Refleksologia
Świecowanie uszu
Uzdrawianie duchowe
Ziołolecznictwo
Apiterapia

 

Apiterapia to metoda medycyny naturalnej polegająca na terapii wielu dolegliwości przy wykorzystaniu produktów pszczelich. Z pośród całego świata owadów, z którymi człowiek ma do czynienia, pszczoły są jedynymi wykorzystywanymi przez niego tak wszechstronnie. Zastosowanie tu mają:

- produkty zebrane przez pszczoły:

Pyłek kwiatowy - niezbędny jest pszczołom do funkcji życiowych, zawarte w nim witaminy, mikroelementy, hormony, enzymy są bardzo potrzebne człowiekowi.

produkty wydzielone przez pszczoły:

Mleczko pszczele - jest to pokarm królowej przyspiesza dojrzewanie płciowe i wzmaga aktywność płciową.

U niemowląt - poprawia apetyt, zwiększa łaknienie mleka i przyrost masy ciała.

U dzieci - mleczko pszczele jest wykorzystywane do leczenia anemii powstałej na skutek niedoboru żelaza. Powoduje wzrost liczby erytrocytów oraz zawartości hemoglobiny.

U ludzi dorosłych - wykazuje działanie wzmacniające centralnego układu nerwowego, usuwa zmęczenie, podwyższa efektywność pracy i powoduje przypływ sił życiowych. Polepsza samopoczucie, koncentrację uwagi oraz przywraca równowagę psychiczną. Z tego względu, należy stosować je w stanach wyczerpania, osłabienia i napięcia mięśni, w wyczerpaniu nerwowym i bezsenności, a także w celu przyspieszenia procesów myślowych jak również w stanach zapalnych nerwu słuchowego. Mleczko pszczele reguluje procesy przemiany materii, zapobiega zaburzeniom związanym z niewłaściwym odżywianiem. Podwyższa odporność organizmu na zakażenia. Wykazuje działanie immunoregulujące. Mleczko pszczele ma też zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych. Szczególnie podatne na działanie tego produktu są wrzody dwunastnicy. Ma ono zastosowanie u chorych z objawami zapalenia jelit grubych i w leczeniu różnych stanów zapalnych woreczka żółciowego, trzustki i wątroby. Chroni tkankę wątrobową przed różnego rodzaju substancjami toksycznymi. Stosuje się w leczeniu skutków alkoholizmu, zapobiega powstawaniu marskości wątroby. Skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Stosowane jest jako preparat wspomagający w terapii przeciwnowotworowej, jak również w leczeniu stanów zapalnych krtani, gardła, oskrzeli i płuc. Mleczko pszczele znalazło zastosowanie w schorzeniach dermatologicznych, reumatycznych i okulistycznych. Stosuje się w leczeniu trudno gojących ran, odleżyn, oparzeń, wrzodów żylakowych i troficznych. Ten cenny produkt pszczeli ma zastosowanie w leczeniu łojotoku skóry, tocznia rumieniowatego, liszajów, łysienia plackowatego. Pozytywne efekty uzyskano w leczeniu różnych stanów zapalnych skóry, zakażeń gronkowcowych, opryszczki, rogowaceniu tkanek, a także nowotworów twarzy. Dobre wyniki uzyskiwano w leczeniu urazowego zapalenia rogówki i jej oparzeń. Obserwowano ustępowanie bólu, obrzęków i zanikanie zmian bliznowatych. Stosowane w leczeniu zapalenia spojówek i powiek, powodowało szybkie wyleczenie.

U chorych w podeszłym wieku, mleczko pszczele poprawia apetyt, zwiększa przyrost wagi, polepsza pamięć i wzrok. Obniża poziom cholesterolu w surowicy oraz wyraźnie obniża ciśnienie krwi. Te właściwości mleczka pozwalają zaliczyć je do dobrych środków geriatrycznych. Mleczko pszczele ma zastosowanie w leczeniu schorzeń sercowo - naczyniowych takich jak: dusznica bolesna, nerwice, stany pozawałowe, nadciśnienie tętnicze, zatory mózgowe, miażdżyca (rozszerza naczynia, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych). Korzystne rezultaty osiąga się w leczeniu stanów zapalnych żył i krwotoków pochodzenia naczyniowego. Stosowane jest w leczeniu niewydolności nerek i nadnerczy. Działa moczopędnie, co jest pomocne w leczeniu otyłości. Jest przydatne do leczenia niewydolności jajników oraz w takich chorobach zakaźnych, jak: bruceloza i grypa. Znacznie poprawiało stan w reumatoidalnym zapaleniu oraz zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa. Skutecznie przeciwdziała artretyzmowi oraz chorobom polegającym na odkładaniu się w stawach kwasu moczowego i jego soli.

Jad - służy pszczołom do obrony a człowiek wykorzystuje go jako lek w wielu schorzeniach, szczególnie reumatycznych.

Wosk - wykorzystywany jest przez pszczoły do budowy plastrów służących do magazynowania miodu i pierzgi. Człowiekowi służy do produkcji węzy oraz do wytwarzania świec woskowych.

- produkty przetworzone przez pszczoły:

Propolis (kit pszczeli) - jest substancją uszczelniającą i zabezpieczającą wnętrze ula przed rozwojem drobnoustrojów. Dla ludzi jest to środek antybiotyczny hamujący rozwój wielu szczepów bakteryjnych (opornych na antybiotyki), ma także działanie odtruwające. Rany leczone propolisem nie pozostawiają blizn. Ma szerokie zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowo-płciowego, prostaty, żylaków, nowotworów, w ropnym zapaleniu skóry o bakteryjnej lub grzybiczej etiologii, czyrakach, egzemach, w owrzodzeniach troficznych podudzia i odleżynach, przy zapaleniu pochwy i szyjki macicy o różnej etiologii,. Odbudowa tkanki kostnej i tkanki skórnej przy stosowaniu propolisu następuje wielokrotnie szybciej niż przy stosowaniu środków farmaceutycznych. Kit pszczeli wykorzystany jest zarówno profilaktycznie jak i leczniczo w zakażeniach wirusem grypy oraz zaziębieniach, podaje się chorym na gruźlicę, co stanowi doskonałe uzupełnienie terapii przeciw prątkowej. W stomatologii - w powikłaniach po usunięciu zęba, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo a także w leczeniu zapalenia błon śluzowych jamy ustnej i dziąseł.. Propolis jest stosowany w nieżytowych zapaleniach żołądka, nadżerkach błony śluzowej oraz w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Pierzga - jest sfermentowaną mieszaniną pyłków z różnych roślin. Wykazuje działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Przyspiesza odbudowę wszystkich komórek organizmu. Ponadto jest odtrutką na różne fermenty powstałe w organizmie, działa antybakteryjnie i niweluje skutki uboczne po kuracjach antybiotykowych. Działa wzmacniająco i regenerująco, w okresie rekonwalescencji, po przebytych zabiegach operacyjnych, w stanach pozawałowych, w spadku odporności, w stanach chronicznego zmęczenia, w niedoborach witamin i składników mineralnych, zapobiegawczo i leczniczo w anemii. Wzmacnia układ nerwowy w stanach depresyjnych, w stanach przemęczenia psychicznego, przy intensywnym wysiłku umysłowym. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego w chorobie wrzodowej, przy obstrukcjach i biegunkach. Działa ochronnie i odtruwająco w chorobach wątroby - wirusowe zapalenie wątroby.

Miód - jest jednym z ważniejszych dodatków pokarmowych człowieka, a zarazem środkiem leczniczym - działa antybakteryjnie, regenerująco oraz wzmaga odporność. Miód pitny, uzyskany na drodze fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą, służy również człowiekowi jako napój alkoholowy, podobny do słodkiego wina. Miód stanowi bogate źródło mikroelementów i przeróżnych substancji organicznych, polecany jest osobom, które intensywnie pracują intelektualnie, gdyż na skutek unikalnych własności odżywczych szczególnie poprawia czynności ośrodkowego układu nerwowego i korzystnie wpływa na rozwój psychiczny i umysłowy, zwłaszcza u dzieci i osób starszych. Proces bezpośredniego wchłaniania do krwi cukrów prostych zawartych w miodzie odbywa się w górnej części przewodu pokarmowego (od jamy ustnej do żołądka), dlatego miód powinno się bezpośrednio spożywać w połączeniu z innymi produktami (np. pieczywo), aby jak najdłużej był przetrzymywany w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. Dobrze jest pić miód z rana na czczo i wieczorem przed snem:
Na szklankę ciepłej (poniżej 40°C) wody z cytryną lub herbaty bierzemy 2 łyżeczki miodu. Dobrze będzie jeżeli ranne picie przygotujemy sobie wieczorem i odwrotnie wieczorne picie przygotowujemy rano. Miód przechowujemy w miejscach zacienionych. Uwaga: temperatura powyżej 40°C niszczy enzymy a światło słoneczne niszczy cenną substancję bakteriobójczą - inhibinę.

Gatunki miodów:

  • Miód akacjowy - w swoim składzie ma przewagę fruktozy i podwyższoną zawartość sacharozy. Wykorzystywany jest przy leczeniu nadkwasoty żołądka, trudnościach w trawieniu oraz zaburzeń przewodu pokarmowego.
  • Miód gryczany - działa antymiażdżycowo, stosowany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia krwi, przy żylakach. rozszerza naczynia wieńcowe i obwodowe, przez co łagodzi dolegliwości wieńcowe i nadciśnienie tętnicze. Zalecany podczas stanów wyczerpania psychicznego, przy nerwicach, przyśpiesza gojenie złamanych kości. Podnosi walory smakowe wypiekom cukierniczym (piernik) jak również miodom pitnym.
  • Miód koniczynowy - działa wykrztuśnie, uspokajająco, moczopędnie oraz przeciwzapalnie. Stosuje się go w zapaleniu oskrzeli, biegunkach, wyczerpaniu nerwowym.
  • Miód lipowy - ma właściwości antyseptyczne, polecany jest przy przeziębieniach, grypie, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli. Działa wykrztuśnie, jest dobry na uspokojenie, bezsenność , obniża również ciśnienie krwi.
  • Miód malinowy - działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo. Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciwmiażdżycowy. Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i nieżycie żołądka.
  • Miód mniszkowy - stosowany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych, chorobach reumatycznych, niedokrwistości, schorzeniach żołądka oraz stanach wyczerpania psychofizycznego. Miód ten doskonale przyśpiesza gojenie wszelkich ran.
  • Miód rzepakowy - najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą właśnie najwięcej zawiera miód rzepakowy. Polecany jest dla osób cierpiących na choroby sercowe. Wzmacnia mięsień sercowy, zwiększa on siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego, leczy zaburzenia rytmu pracy serca. Leczy drogi żółciowe. Ponieważ miód rzepakowy zawiera prawie wyłącznie cukry proste z przewagą glukozy jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne.
  • Miód wrzosowy - leczy prostatę, schorzenia nerek i pęcherza oraz dróg moczowych.
  • Miód wielokwiatowy - wiosenny, polecany jest szczególnie dla alergików, uczulonych na pyłki kwiatowe, a główną dolegliwością których jest katar sienny. Niewielka zawartość pyłków kwiatowych w tych miodach sprawia, że nie uczula, a działa on jak szczepionka. Zaleca się, aby go używać przed wystąpieniem dolegliwości i brać ten miód z okolicy w której się mieszka.